Dezvoltare personală


Dezvoltare personală și poftă de viață

Dezvoltarea personală apare atunci când reușim să renunțăm la frustrari. Însă există mai mulți factori care contribuie la redeschiderea poftei de viață și îmbunătățirea calității vieții noastre, în general.

Definiția frustrării este ”să faci același lucru și să aștepți rezultate diferite”. Uneori uităm să ne mai trăim visele și rămânem în turmă. Este foarte comod să facem parte dintr-o turmă, să avem un comportament colectiv. A avea o opțiune personală și a depune eforturi pentru a o aduce în realitate inseamnă a-ți exersa puterea de a trăi.

Este mult mai sănătos să ne concentrăm asupra noastră decât asupra comportamentelor celorlalți sau a evenimentelor care au cauzat anumite reacții. Înțelesul pe care îl atribuim persoanelor și evenimentelor sunt cele care determină sentimentele și comportamentul nostru. Astfel, ne asumăm responsabilitatea pentru propriile succese și eșecuri.

Inteligența emoțională în dezvoltarea personală

Ca să ne putem înțelege sentimentele, gândurile, e nevoie să ne dezvoltăm inteligența emoțională: astfel ne putem înțelege mai bine emoțiile, ne putem gestiona eficient aceste emoții, crescându-ne semnificativ calitatea vieții, îi vom înțelege mai bine pe cei din jur, ne vom putea crea relații armonioase cu cei din jur . Competența emoțională este mult mai importantă decât abilitățile tehnice și intelectuale pentru creșterea calitatății vieții.

Cunoașterea emoțiilor personale înseamnă conștientizare de sine – recunoașterea unui sentiment atunci când apare – și este piatra de temelie a inteligenței emoționale. Incapacitatea de a observa adevăratele noastre sentimente ne lasă pradă acestora. Cei care au o certitudine mai mare asupra sentimentelor sunt piloți mai buni ai existenței personale, având un simț mai sigur asupra felului în care reacționează în privința deciziilor personale – de la persoana cu care se căsătoresc până la slujba pe care și-o iau.

Când nu reușești să-ți gestionezi emoțiile negative, te confrunți permanent cu dezamăgiri și disperări. Pe de altă parte, atunci când excelezi în această direcție, îți regăsești echilibrul mult mai rapid în urma obstacolelor și a necazurilor din viață.

Psihoterapia te poate ajuta să dobândești siguranta emoțională, să fii atent la emoțiile tale, să poți lua deciziile cele mai bune în viață, să poți face față stresului, să iți crești încrederea și stima de sine.