Psihoterapie de cuplu și familie


Terapia de cuplu și psihoterapia de familie

În copilărie aflăm o mulțime de povești care mai de care mai frumoase cu prinți și prințese, cu regi și regine, care trăiesc fericiți până la adânci batrâneți și ne imaginăm viitorul, având astfel de așteptări. Odată deveniți adulți, realizam că poveștile se termină invariabil după căsătorie. După nuntă începe viața reală, apar probleme, diferențe de opinie, reproșuri și la un moment dat ne întrebăm unde este iubirea în viața noastră de cuplu?

Dacă înainte de căsătorie, unele gesturi erau privite cu amuzament, dupa aceea pot deveni intolerabile:

  • obiceiul soției de a întârzia micul dejun în weekend poate deveni un gest de iresponsabilitate față de familie
  • obiceiul soțului de a-și lăsa hainele pe oriunde poate deveni exasperant pentru soție

și exemplele pot continua.

Când este timpul pentru psihoterapia de cuplu și familie?

Atunci când simțim că ceva nu este în regulă cu viața noastră de cuplu, când simțim frustrarea că nu putem rezolva problemele care apar în relația de cuplu, că aceste probleme ne copleșesc și ne obosesc, când persoana iubită ne dezamăgește, rănindu-ne, când relația de cuplu nu este așa cum ne-am dori-o, atunci este momentul în care cuplul se poate adresa psihoterapeutului! În măsura în care ne eliberăm de frustrări, furie, ură devenim mai buni în relațiile interumane și mai ales în relațiile de familie.

Viața noastră de famile poate fi încercată la un un moment dat de diferite probleme în relația părinte – copil sau părinte – adolescent, legate de comunicarea cu membrii familiei, de pierderea locului de muncă, perioade de stres sau de lipsuri financiare, evenimente traumatice (divorț, abuzuri, decesul unui membru al familiei) probleme sexuale, adicții ale unui membru al familiei (alcool, jocuri de noroc, droguri) si altele. Psihoterapia te poate susține pe drumul rezolvării conflictelor cu care te confrunți, si pentru a-ți îmbunătăți sau reconstrui o relație sănătoasă.